Sekstip: Waarom glijmiddel gebruiken en wat kies je?

Waarom glijmiddel gebruiken?

Ik krijg heel vaak de reactie (echt extreem vaak): “Glijmiddel? Dat heb ik niet nodig, ik ben altijd super nat. ” 
Kan absoluut, dat jij (of je vriendin) altijd super vochtig bent. Maar, als dat effectief het geval zou zijn, dan krijg ik meestal ook de vraag of daar iets tegen te doen is: dat is namelijk super vervelend.
De meeste vrouwen zijn normaal: dat wil zeggen dat je, afhankelijk van verschillende factoren, al dan niet vochtiger bent. Geil zijn is één ding, je cyclus, je leeftijd, je inwendige vochtbalans, … zijn allemaal andere factoren die invloed hebben.

Wist je dat je super opgewonden kunt zijn als vrouw en heel erg veel “geil” vocht kunt aanmaken en toch last hebben van vaginale droogheid? Je inwendige vochtbalans is zoals je zweet: het is je lichaam dat dat regelt en is afhankelijk van vanalles. Je geil vocht wekt je lichaam op als je opgewonden bent of wordt.

Hoewel veel mensen dus graag beweren dat ze geen glijmiddel nodig hebben, moeten we er niet onnozel over doen: mét glijmiddel is op veel momenten gewoon beter en makkelijker. Het is dus extreem handig om in je nachtkastje te hebben liggen.

Bijvoorbeeld voor voorspel. Droge vingers op de vulva of eikel? Dat vindt zo goed als niemand leuk. Daarnaast is het uiteraard ook echt noodzakelijk als je graag speeltjes wil gebruiken. Ook voor penetratie kan het leuk en makkelijk zijn en bij anaal is het al helemaal nodig!

Maar welk glijmiddel kies je nu?

Er zijn heel erg veel verschillende soorten glijmiddelen op de markt. Naast de verschillende soorten, zijn er ook heel erg veel verschillende merken en hebben verschillende glijmiddelen vaak ook verschillende functies. Zoveel soorten en functies dat je op den duur het bos door de bomen vaak niet meer ziet!

Vandaar deze kleine gids door het glijmiddel-bos!

Om te beginnen zijn er glijmiddelen op de markt, gebaseerd op 3 verschillende basis ingrediënten.

Waterbasis glijmiddel:

Glijmiddel op waterbasis wordt gezien als het gezondst en het best aan te raden voor de vrouw. Dat komt omdat waterbasis, net als andere producten met als basis water, in je huid trekt. En iets wat in je huid trekt, kan ook een verzorgende werking hebben. Het is een zacht product dat, afhankelijk van het merk, aangenaam en meestal veilig is in gebruik.

Waterbasis kan je ook zonder problemen gebruiken op je speeltjes en op condooms.

Een nadeel aan waterbasis glijmiddel is dan weer dat het dus in je huid trekt. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat het sneller weg is en droog/plakkerig wordt. En als er iets is wat je net niét wil met een glijmiddel, dan is het wel dat het niet meer glijdt. 😀

Een ander nadeel is dat er in waterbasis glijmiddelen zeer veel verschillende ingrediënten zitten en dat je meer kans hebt op een allergische reactie op één van de producten. Ik heb er persoonlijk niet al te veel last van, maar Tess van TessTesst bijvoorbeeld wel. Zij heeft erg veel last van alle glijmiddelen waar glycerine in zit en eigenlijk hebben best wel veel vrouwen dat.
Je vindt op de website van TessTesst een hele ingrediënten lijst, waar je kan opzoeken wat er precies allemaal in je glijmiddel zit.

Glijmiddelen op waterbasis zijn over het algemeen relatief goedkoop. De meeste merken die je zo in de supermarkt kan krijgen, zijn dan ook op waterbasis.
Let wel op! Veel van de goedkopere varianten zijn niet ph-neutraal voor je vagina. De kans dat je er jeuk en irritatie van krijgt, is dus relatief groot.

Veilige glijmiddelen zijn onder andere Sliquid (heel veel verschillende varianten en niet duur!), de glijmiddelen van Pink (net als Sliquid zonder Glycerine) en ook YESforLOV heeft verschillende waterbasis-varianten van hele goede kwaliteit (met verzorgende werking, maar hier zit wel degelijk glycerine in).

Siliconebasis glijmiddel:

Siliconebasis is mijn persoonlijke favoriet.
Silicone glijmiddel heeft als eigenschap dat het niet in je huid trekt. En je hoort het al aankomen: dat wil dus zeggen dat het extreem lang blijft glijden!
Het glijdt zo lang en zo goed dat je er gewoon mee kan masseren. Handig productje dus.
En een leuk side effect is dat je huid er super zacht van wordt!!

Een (relatief groot) nadeel aan silicone basis is dat je het niet kan gebruiken op toys. Enfin, je kan dat wel, maar dan krijg je je toys eigenlijk nooit meer echt goed proper. Er blijft precies altijd een laagje glijmiddel op hangen. Ik heb ook al van fabrikanten gehoord dat silicone glijmiddel niet goed zou zijn voor de lijm die soms gebruikt wordt om 2 kanten van een speeltje aan elkaar te plakken. En sexytoys die uit elkaar vallen is ook weer niet echt aangenaam.

Een ander nadeel is dat sommige mensen allergisch zijn aan silicone. En vaak enkel inwendig (je kunt dat dus niet uitproberen op je handen). Op de meeste condooms zit ook silicone glijmiddel, dus je bent je er meestal wel van bewust mocht je daar last van hebben.

Silicone glijmiddelen zijn over het algemeen iets duurder, maar je hebt er ook minder van nodig (want het blijft dus heel erg lang glijden).
Je kan silicone glijmiddel wel veilig gebruiken met condooms.

Mijn favoriete silicone glijmiddelen zijn onder andere die van Uberlube en ook de Pjur Woman vind ik geweldig.

Oliebasis:

Oliebasis is een favoriet van veel mensen. Vaak ook omdat ze makkelijker te verkrijgen zijn en natuurlijker lijken dan echte glijmiddelen. Kokosolie is veel voorkomende keuze in plaats van glijmiddel.

Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat olie eigenlijk niet zo goed is voor de vagina. De olie verstopt de poriën en kan ontstekingen en irritatie veroorzaken. Daarnaast blijft de olie ook makkelijker zitten tussen je vaginawanden, wat ook weer vervelende effecten kan hebben.

Voor je een Oliebasis glijmiddel kiest, raad ik je dus aan het eerst eens even in kleine hoeveelheid uit te proberen, zodat je zeker bent dat je er geen last van krijgt. En eigenlijk raad ik het toch ook gewoon af, om olie-basis te gebruiken.

Als laatste ook nog even toevoegen dat je Oliebasis niet mag gebruiken in combinatie met condooms. En ook met speeltjes is het af te raden (soms verlies je er zelfs je garantie door).

Hybride Glijmiddelen

Naast al de pure versies glijmiddel, heb je ook nog hybrides. Die zijn meestal gemaakt met een specifiek doel.

Je hebt hybrides op waterbasis met daar een kleine hoeveelheid silicone aan toegevoegd. Door de juiste balans tussen de 2, kan je het glijmiddel dan bijvoorbeeld wel nog op speeltjes gebruiken, maar glijdt het toch net nog iets beter dan gewone waterbasis.

Er bestaan bijvoorbeeld ook hybrides met kokosolie en waterbasis, om de negatieve effecten van olie een beetje te verminderen (meestal nog steeds niet bruikbaar op condooms en/of speeltjes).

En dan heb je nog een relatief nieuwe variant die nu steeds populairder wordt: een glijmiddel met CBD. Dit zijn voornamelijk ook hybrides en ze hebben een natuurlijk ontspannend effect. Ik heb er zelf een met silicone en CBD, maar je hebt de combinaties ook met waterbasis. Kijk altijd goed op de verpakking om uit te vinden of ze compatibel zijn met condooms en/of speeltjes.

Enkele leuke hybrides zijn bijvoorbeeld het Anal Comfort glijmiddel van YESforLOV (met een licht ontspannende werking, water-silicone en bruikbaar op speeltjes) en de Massage Integral Gourmand (ook van YfL, eetbaar, water-silicone en bruikbaar op speeltjes).

Verschillen binnen de soorten?

Eens je gevonden hebt welke soort glijmiddel je leuk vindt, komt er nog een extra karakteristiek bij: textuur.
Je hebt glijmiddelen die dikker aanvoelen en glijmiddelen die vloeibaarder zijn. En waterbasis is niet per definitie dunner bijvoorbeeld.

Over het algemeen is een vastere textuur beter om op toys te gebruiken of om mee te gaan masturberen.
Glijmiddelen die vloeibaarder zijn, zijn dan weer leuker om mee te gaan masseren, het hele lichaam in te smeren en zo ook de penis/vagina, zodat alles wat vochtiger wordt.

Voor ieder (en alles) wat wils dus. En eigenlijk is uitproberen de boodschap.

Ik heb zelf graag verschillende soorten glijmiddelen liggen, want alles is goed voor iets anders. Als je echt zeker wil zijn, kan je van verschillende merken wat staaltjes uitproberen. Vaak zijn er bijvoorbeeld ook kleinere flesjes beschikbaar.

Glijmiddelen met effect?

Binnen deze verschillende soorten glijmiddelen, heb je dan ook nog glijmiddelen die iets speciaals doen. Je hebt glijmiddelen met een verwarmend effect, een afkoelend, een beetje van de twee, met een ontspannende werking, eetbaar, … Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.

Bij deze glijmiddelen is het belangrijk dat je de verpakking goed bekijkt of je laat begeleiden bij je keuze.
Ook deze glijmiddelen bestaan vaak op water- of siliconebasis en je hebt ze in verschillende texturen.

Let zeker op met glijmiddelen die wat te veel “effect” hebben. Als je het voelt op je hand, dan is het vaak echt te straf om te gebruiken op je intieme delen. Tenzij je dat leuk vindt natuurlijk, kan altijd.

Hoe kies ik?

De vraag is uiteraard wat je nodig hebt. Bedenk voor jezelf waarvoor je het glijmiddel allemaal wil gebruiken en wat je wil dat de kwaliteiten ervan zijn. Alles in 1 glijmiddel is vaak moeilijk, dus overweeg wat je het belangrijkst vindt of koop eventueel twee glijmiddelen met een verschillende functie.

Bijvoorbeeld:

  • ik zoek een glijmiddel om met mijn partner te gebruiken en ook op mijn speeltjes: waterbasis.
  • een glijmiddel om met mijn partner te gebruiken: silicone of water of hybride,…
  • ik zoek een glijmiddel om vooral anaal te gebruiken en gebruik ook anale toys: waterbasis of een mix die toy-veilig is.
  • ik wil een glijmiddel dat super goed glijdt, waar je mee kan masseren en dat ik ook op mijn speeltjes kan gebruiken: overweeg hier om voor 2 glijmiddelen te gaan. Een hybride kan goed werken, maar is voor massage niet echt ideaal. Je gaat in dit geval beter voor een goed silicone glijmiddel voor met je partner en een waterbasis voor je speeltjes.
  • Je snapt het wel! 😉

Nog vragen? Je weet me te vinden 🙂

2 thoughts on “Sekstip: Waarom glijmiddel gebruiken en wat kies je?

  1. Dag Miss Poppie,
    Wij hebben elkaar ooit ontmoet op een boot op de Seine, ondertussen ook weeral meer dan twee jaar geleden. Ik wou even laten weten dat ik dit een schitterende initiatief vind. Ik durf wel eens vaker beweren dat er naar mijn opinie geen enkele deftige Nederlandstalige blog bestaat over sextoys. Ik ben dan ook superbenieuwd hoe deze zich verder zal ontwikkelen. In ieder geval veel succes ermee en ik lees alvast! Dat terzijde wou ik eigenlijk nog een opmerking meegeven over deze post over glijmiddelen. Gezien de actuele populariteit om kokosolie als glijmiddel te gebruiken, heeft Funfactory zijn garantie in die zin gespecifieerd – ik ben namelijk zo’n idioot die die garantievoorwaarden ook effectief leest – dat de garantie vervalt wanneer je een oliehoudend product op hun toys aanbrengt. Op de silicone zelf kan dit geen negatieve effecten hebben, maar volgens Funfactory kan olie de plastic onderdelen van hun toys aantasten. De garantie vervalt evenwel ook voor die dildo’s die uitsluitend uit silicone bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *