Menstruatie Tips: De Kruidvat Menstruatiecup

Ik ben al een hele tijd echt grote voorstander van menstruatiecups. Ik gebruik ze zelf echt al meer dan 10 jaar. Maar ik merk steeds vaker hoeveel verschillen er eigenlijk zijn tussen al die cups. Meer dan 10 jaar geleden kocht ik zelf mijn eerste cup en dat ging meteen goed. Ik dacht dus ook: zo gaat dat gewoon. 1 cup voor allen en allen voor 1 cup. Maar zo eenvoudig blijkt het niet te zijn. En dat wordt me steeds duidelijker met iedere cup die ik test. Daarom kocht ik mezelf ook de Kruidvat Menstruatiecup!

Want ja, ik begrijp het wel. Je twijfelt of zo’n cupje iets voor jou is, dus beslis je om zo goedkoop mogelijk te beginnen. En waarom dan niet de Kruidvat Menstruatiecup. Gewoon mee in je mandje tussen andere badproducten en voila, opgelost!
Maar ook zo’n goedkope koop kan volledig weggegooid geld zijn natuurlijk, als de cup niet bij jou past. En dáárom heb ik hem getest. 😀  

Nog even de voordelen van een menstruatiecup op een rijtje:

  • Heel ecologisch: een menstruatiecup gaat makkelijk 5 tot 10 jaar mee.
  • Daardoor natuurlijk ook goed voor je portemonnee.
  • Hygiënisch: een cup is gemaakt van een veilig materiaal dat geen invloed heeft op je vagina.
  • Super makkelijk in gebruik: het duurt misschien even voor je er helemaal mee weg bent, maar eens je het gewend bent, wil je nooit meer anders. 
  • Je kan er bijna alles mee: sporten, slapen, een hele dag gaan werken,…

Details

De Kruidvat Menstruatiecup koop je in een eenvoudig rechthoekig doosje met een doorkijk-venstertje. Zo zie je meteen hoe de cup er uit ziet. Het doosje is verder best leuk en kleurrijk. 

Binnenin vind je dus het cupje, een handleiding en een bewaarzakje. 

De Kruidvat Cup is gemaakt van silicone en zou dus best een aantal jaren moeten meegaan.  

Reinigen

Doordat de cup van siliconen gemaakt is, is het makkelijk om je cupje proper te houden. Om bacteriën te vermijden kook je het best af (in een posje met kokend water) voor je menstruatie begint en nadat je menstruatie eindigt. Zo gaat je cup het langst mee en beperk je de kans op infecties. Die infecties kan je trouwens ook krijgen met een tampon of maandverband, mocht je denken dat je dan toch beter daar bij blijft. 🙂

Tijdens mijn menstruatie zelf spoel ik het cupje enkel uit tussendoor en gebruik ik eventueel een zachte zeep. (ik gebruik hiervoor zelf een zeepvrije zeep van sanex, maar een toy cleaner kan bijvoorbeeld ook). Let altijd goed op dat de gaatjes in de rand van de cup helemaal open zijn. Dit kan je doen door wat druk te zetten op de cup, bijvoorbeeld door water in het cupje te doen, je hand plat op de cup te leggen en er met je andere hand hard in te knijpen.
Hoe vaak je je cupje moet legen, hangt helemaal af van jouw menstruatie.

2 verschillende maten

Je kan deze Cup kopen in 2 maatjes. Maatje A is voor als je nog niet vaginaal bevallen bent, maatje B als je wel al een kindje hebt gekregen. Ervaring leert me intussen dat het zo eenvoudig niet is. Je hebt mensen die wel al een kindje hebben, wiens vagina nog behoorlijk strak is en omgekeerd. Bovendien wordt je vaginawand sowieso losser naarmate je ouder wordt. En dan is er ook nog de baarmoedermond waarmee je rekening moet houden. In sommige lichamen zit die bijvoorbeeld lager dan andere en dat kan storend zijn. 

Op het doosje staat qua tekst enkel dat het te maken heeft met of je al dan niet al kinderen gehad hebt, maar er staan ook icoontjes over lichaamsgewicht bij op. En ik wil even heel duidelijk maken  dat dit geen goede indicatie is. Je lichaamsgewicht heeft echt niets te maken met bijvoorbeeld de breedte van je bekken en ook niet met de sterkte van je bekkenbodemspieren. Erg misleidend en foutief dus. 

Hoe kies je dan?
Hou bovenstaande zeker in het achterhoofd. Ben je al bevallen en zijn je bekkenbodemspieren erg verzwakt? Dan raad ik zeker maatje B aan. Weet je van jezelf dat je eerder aan de smalle kant bent en/of heb je erg sterke bekkenbodemspieren? Kies dan maatje A.
Maar (en dit is een hele grote maar!) lees eerst best nog even verder. Want er zijn nog wel wat aspecten aan een cup die kunnen maken dat deze cup al dan niet een match is met jouw lichaam. 

Voor het eerst een menstruatiecup gebruiken

Ben je geen beginner meer? Scrol gerust door naar hieronder. 🙂 Maar ik geef toch graag enkele “beginner-tips” mee. Kan ook handig zijn wanneer je wil overstappen op een nieuwe cup, want iedere cup is dus wel een beetje anders. 

Om een menstruatiecup in te brengen, maak je het cupje best eerst een beetje nat. Dit kan met water of met een beetje glijmiddel op waterbasis. Dan vouw je het cupje dicht. Er zijn behoorlijk veel verschillende soorten vouwen, dus het is in het begin een beetje zoeken welke vouw het best werkt voor jou lichaam en voor de cup die je koopt. Zelf gebruik ik meestal de C-vouw of Indruk-vouw. 

Als je voor het eerst een cup gaat gebruiken, raad ik je aan om het inbrengen en uithalen van de cup al eerst een paar keer te proberen voor je effectief je regels hebt. Geloof me, op de eerste dag van je menstruatie ga je echt geen zin hebben om hier op te oefenen. 🙂 Dus breng op voorhand al een paar keer het cupje in, voel of het goed open klapt en trek het er weer uit. 

Een menstruatiecup zuigt zich vacuüm in je vagina. Daardoor blijft ze goed op haar plaats en loopt er geen bloed langs. Maar hierdoor is het wel belangrijk dat je het vacuüm eerst verbreekt voor je de cup uit je trekt. Dit kan je doen door even zacht onder in de cup te knijpen voor je hem naar beneden trekt. Je mag eigenlijk niet te veel weerstand voelen. Zelf duw ik altijd een klein beetje mee met mijn bekkenbodemspieren, zodat het cupje er bijna vanzelf uit komt. 

In het begin check je best om de paar uur hoe vol de cup precies is. In de meeste gevallen kan je makkelijk 8 tot 12uur door met je cup, maar iedereen is natuurlijk anders. Dus voor je eigen gemoedsrust, leer je je eigen lichaam hier best even heel goed in kennen. 

De Test van de Kruidvat Menstruatiecup

Ik heb intussen best al wel wat ervaring met menstruatie cups. Ik denk dat ik intussen toch een kleine 10-tal cups heb kunnen testen, dus ik weet zo stilaan heel goed waar ik naar op zoek ben voor mijn lichaam.
Al bij het uithalen van de Kruidvat Menstruatiecup uit de verpakking wist ik dat deze cup waarschijnlijk niet zou werken voor mij. Het materiaal is namelijk eerder aan de zachte kant. Mijn bekkenbodemspieren zijn redelijk krachtig, waardoor het cupje dus maar moeilijk open klapt in mijn vagina. Maar uiteraard probeer ik het toch. 

Ik volg mijn eigen raad op en probeer de Kruidvat Cup alvast eens in te brengen wanneer ik mijn regels niet heb. Met wat glijmiddel, want dan glijdt het allemaal wat makkelijker. Met wat moeite lukt het me om de cup in te brengen en zo goed als open te krijgen inwendig. Maar: het kost me heel wat moeite omdat het materiaal gewoon echt te zacht is. En ik voel ook inwendig dat ik, als ik mijn spieren aanspan, het cupje samen knijp. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

Dan probeer ik de Kruidvat Menstruatiecup ook nog een paar keer als ik wel mijn regels heb, want dan is alles anders daar beneden. Het inbrengen van de cup gaat op zich echt heel erg vlot, want het cupje is dus super zacht van materiaal. Maar ik krijg de cup gewoon niet volledig open geklapt inwendig. Ik haal al mijn trucjes boven: een andere vouw, een kwartslag draaien, even kort uittrekken en weer inbrengen, wat extra glijmiddel, wat minder glijmiddel,…
Uiteindelijk lukt het me om het cupje zo goed als open te laten gaan. Dus ik loop er een paar uur mee rond en blijkt dat ik toch wat doorlek. Niet gelukt dus. 

Voor iedereen?

Voor mijn lichaam is de Kruidvat Mentruatiecup dus niet ideaal. Het materiaal is gewoon veel te zacht voor mijn sterke bekkenbodemspieren. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat deze cup voor niemand goed werkt. Als je zelf wat minder “gespannen” bent inwendig, dan kan het echt wel beter zijn voor jouw lichaam dat de cup wat zachter is. 

Een zachte cup voel je over het algemeen ook minder goed zitten, dus dat kan zeker een voordeel zijn!
Maar als je niet zeker bent, raad ik je toch absoluut aan om met een eerder gemiddelde cup te beginnen, dus met een eerder gemiddelde hardheid.
Zelf ben ik heel erg fan van de kleinste cup van FUN Factory, maar die is eerder aan de hardere kant. Een gemiddelde cup zou dan bijvoorbeeld van Yoni kunnen vinden. Hier schreef ik geen review over, maar ik heb wel voor hen getest. 🙂

Conclusie

De ene menstruatiecup is echt absoluut de andere niet. Dat werd weer maar is duidelijk bij het uittesten van deze Kruidvat Menstruatiecup.
Het materiaal van deze cup is heel zacht en makkelijk indrukbaar. Dat kan een voordeel zijn voor het inbrengen en weer uithalen en je voelt de cup hierdoor ook niet snel zitten. Maar als je wat sterkere spieren hebt daar beneden, kan het ook zijn dat het cupje maar moeilijk open klapt. Voor- en nadelen dus. 

Op zoek naar een eenvoudige en zachte cup? Het Kruidvat Cupje is zeker niet slecht gemaakt en ook nog eens best goedkoop.
Je koopt de Kruidvat Menstruatiecup hier voor €14,90.

One thought on “Menstruatie Tips: De Kruidvat Menstruatiecup

  1. Ik wist helemaal niet dat Kruidvat ook een menstruatiecup verkocht. Vervelend dat deze zo zacht is. Toevallig ben ik er net achter dat mijn bekkenbodemspieren ook sterk zijn en hierdoor dus zachtere cups niet werken, daarbij een lage baarmoedermond. 2 jaar lang de Organicup mini (stom dat ze hem omschrijven als tiener cup) maar sinds kort klap ik deze ook in met mijn bekkenbodemspieren. Deze week de Meluna shorty sport binnen gekregen, mijn volgende cyclus meteen uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *