Menstruatie Tips: Wat de FUN cups zo geweldig maakt!

Het hoort voor sommigen misschien niet helemaal thuis op een blog over toys en andere seksuele artikelen, maar voor mij passen ze absoluut bij seksueel welzijn! De menstruatie cups!

Een tijdje geleden kwam FUN Factory met hun eigen menstruatie cup. Ik vind dat echt super: dat een sekstoy fabrikant zich bezighoudt met de gezondheid van hun klanten. Uiteraard wist ik al wel langer dat FUN Factory zo’n bedrijf is waar alles gemaakt en getest wordt door en voor vrouwen. Dat klinkt logisch, maar geloof me, dat is het niet!

Waarom een Menstruatie Cup gebruiken?

Goeie vraag! 🙂
Ik ben er ooit mee begonnen omdat ik het beu was om om de paar uur mijn tampon te moeten gaan vervangen. Of om ’s nachts met zo’n mega maandverband te moeten slapen.
Ik zag een advertentie op Facebook en heb het risico genomen. Er is denk ik nog niets geweest wat mijn leven zó veel makkelijker heeft gemaakt dan de menstruatie cups. En nee, ik overdrijf hier niet.

Voordelen?

Er zijn echt enorm veel voordelen aan!

 • Je kan ze 4 tot 12u laten zitten! (In mijn geval zelfs langer! Op lichtere dagen kan iedereen dat, volgens mij)
 • Je kan er mee gaan zwemmen, mee sporten, mee slapen, mee rondlopen, …
 • Je vergeet dat je je regels hebt (geef toe, hoe vaak heb je dat?)
 • Alles is veeeeeel properder daar beneden. Geen touwtjes, geen plekken, geen geurtjes, …
 • Je koopt er 1 (of 2 voor de gemakkelijkheid) die je jaren kan gebruiken! Goedkoper en ecologischer dus!
 • Je kan ze ook gebruiken op dagen dat je een weinig bloedverlies hebt.

Nadelen?

Afhankelijk van wie je bent en wat je gewend bent, kan het dat je er ook nadelen aan ondervindt.

 • Je moet jezelf aanraken en ja, er komt soms wat bloed op je handen.
 • Het vraagt een beetje een “gewenningsperiode”. Je moet wat zoeken naar hoe je ze best inbrengt en uit trekt.
 • Je vergeet soms dat je ze in hebt en dat je je regels hebt (is dit een nadeel?). Daardoor kan het voorkomen dat je ze wat te lang in houdt en een beetje bloed lekt in je onderbroek. Maar dat had ik dan ook al wel eens voor wanneer ik nog gewoon tampons gebruikte. 

Voor mij zijn die nadelen allemaal verwerpelijk en ook gewoon dingen waar je wel aan went!

Cups vs Tampon/maandverband

Maar ik gebruik al zo lang tampons en maandverband? Waarom zou ik wisselen? “
Echt? Meen je dat? Ben je echt zó oprecht gelukkig met je tampons of je maandverband? Of gebruik je ze puur uit gewoonte? Omdat je dat zo hebt aangeleerd?
Is je antwoordt het eerste? Dan kan je gewoon stoppen met lezen.
Indien niet? Gewoon verder lezen!

Wist je dat tampons en maandverband super ongezond zijn? Waarschijnlijk wel. Je hebt dat namelijk zelf al ervaren. Of je je er bewust van was, dat is een andere vraag. Maar je wist het ergens al wel. Er wordt vanalles in tampons en maandverband gestoken wat er niet in hoort.
Klein voorbeeld: welke kleur heeft katoen? Juist: beige, bruin, grijs. Hoe maken ze dat dan wit? Ook juist: bleekmakers. Javel, bijvoorbeeld.
Wist je dat je vagina echt super dicht bij je bloedbanen ligt en dat dus alles wat je vaginaal inbrengt in rechtstreekse verbinding staat met je bloed? Jep… Je snapt het wel.

En heb je al ervaren dat, zeker als je op het einde van je regels bent, je je tampon uittrekt en je precies droge stof mee naar beneden trekt die aan je vaginawanden blijft hangen? Uhu? Dat is dus ook echt zo…

Ik kan zo echt nog wel even doorgaan. Er zijn echt ontelbaar veel reden om maandverband en tampons achter je te laten en over te schakelen op iets anders. 

Heb ik je nog niet kunnen overtuigen? Mij geen probleem 🙂 Het is vooral jammer voor jou! Maar gelukkig is deze review nog niet gedaan! 😀

Hoe werkt zo’n menstruatie cup?

Simpel! Je vouwt het dicht en brengt het in!
Dat was de korte versie!

Uiteraard zijn er verschillende vouwtechnieken. Dat is voor iedereen anders. Wat voor jou werkt, is voor mij niet noodzakelijk het beste. En omgekeerd natuurlijk.
Er zijn ook verschillende inbreng-technieken. Zoals met je voet op de toiletrand, zittend op het toilet, … Het vraagt wat oefening. Net zoals toen je voor het eerste een tampon gebruikte. Dat was ook niet zo evident. Het duurde wel even en een paar mislukte pogingen voor je dat onder de knie had! Zo ook met deze cups.

Het principe van zo’n cup is dat die zich vacuüm zuigt in je vagina. Klinkt creepy, maar is het echt niet! 😀 Het vraagt wel wat oefening om te leren hoe zo’n menstruatie cup zich gedraagt in jou. Ook dat is voor iedereen anders.
De gaatjes aan de bovenste rand van de cup zijn er om er voor te zorgen dat je de cup er achteraf ook makkelijk weer kan uit trekken, dat het cupje zich niet echt letterlijk vastzuigt.

Bij mij gaat zo’n menstruatie cup vaak niet zo gemakkelijk helemaal open. En dat heb ik met alle merken. Dan kan je proberen er onderaan aan te draaien tot het open gaat. Maar ik voel ook altijd eens goed met m’n vinger dat het wel degelijk helemaal open is. Een beetje duwen tegen de wandjes kan ook helpen.

Uithalen is dan weer makkelijker. Meestal toch.
Je stopt gewoon je vingers in je en trekt het cupje naar beneden. Omdat zo’n cup zich vacuüm zuigt binnenin je (wat ervoor zorgt dat het niet lekt), is het vaak makkelijker om eerst dat vacuüm effect te doorbreken. Dat doe je simpelweg door met je vinger ietsje hoger in je te gaan en een beetje tegen de wand van het cupje te duwen.
Maar ook hier weer: iedereen heeft zijn eigen manier om cups te gebruiken. En dat is prima zo 🙂

Het doosje: de stijl is typisch voor FUN Factory

Wat maakt de FUN Cups nu zo bijzonder? 

Vanalles eigenlijk! Ze zijn echt zo anders dan andere menstruatie cups.
Ik heb zelf jaren die van MeLuna gebruikt. Een Duits merk, dat ik ook altijd prima heb gevonden.
De MeLuna Cups zijn, net als de meeste menstruatie cups, recht van vorm. En je vagina is dat dus niet. Die loopt schuin omhoog. De FUN Cups zijn daar echt helemaal naar gevormd.
Dat maakt ook dat de FUN Cups beter vastzitten binnenin en dat je ze (nog) minder voelt.

Wat ik persoonlijk erg lastig vind aan vele andere cups die ik al heb getest, is dat ze vaak zo’n hard lang staafje aan het einde hebben. Dat kan je dan afknippen op de gewenste lengte. Maar bij mij geeft dat dus altijd irritatie. Ik kan er gewoon niet tegen. De FUN Cups hebben onderaan een zachte ronding, waar een verdikking inzit, zodat je ze makkelijk kan vastpakken en uittrekken.

Welke maat kies je?

De FUN Cups komen in 3 versies: kleine (A), groot (B) en mix. Want je krijgt er telkens 2. Daarover zo meteen meer, eerst wat uitleg over de maatjes. In principe is de regel dat je tot je 30 a 35 jaar de kleintjes gebruikt. Tenzij je al 2 kinderen hebt, dan schakel je over op de grotere variant.

Maar uiteraard is dit afhankelijk van factoren. Heb je op jonge leeftijd al minder strakke bekkenbodemspieren of bijvoorbeeld snel last van urineverlies, dan kan het zijn dat je toch beter de grotere kiest. Ik ken ook mensen die een grote en een kleine willen voor op zware en lichtere dagen. Weet je van jezelf dat je nogal smal bent en bijvoorbeeld last hebt met het inbrengen van een speeltje of een penis, dan kies je best voor de kleintjes. Maar dit evolueert ook en het kan dus zijn dat je op een bepaald moment moet overschakelen naar de grote.

Waarom 2 FUN Factory Cups?

Één van de grootste argumenten om geen menstruatiecups te gebruiken is voor de meeste vrouwen de moeilijkheid om ze uit te trekken en te reinigen. En dan al zeker als je bijvoorbeeld op je werk bent. Want dan heb je niet altijd een wasbakje ter beschikking en wat doe je dan?

Daar heeft FUN Factory dus aan gedacht! Want als je FUN Cups koopt, dan koop je er altijd 2. Met een FUN Toy Bag erbij. Dat zakje heeft de speciale eigenschappen dat het van een bacteriën werend materiaal gemaakt is, maar ook luchtdoorlatend en afwasbaar. Het is echt een geweldig ding. En daar heb je dus altijd een propere cup inzitten.
Sta je dus op je werk en voel je dat je je cupje moet vervangen? Dan breng je gewoon het propere cupje in. Het cupje dat je net uit je hebt getrokken kan je even wat afvegen met wc papier en dan opbergen in het FUN zakje. Dat zakje kan je dan thuis weer gewoon afspoelen om proper te maken.

Ok, ja, je hebt gelijk: dat is meer gedoe dan met tampons. Maar geloof me, de nadelen aan de cups wegen écht niet op tegen de nadelen aan tampons en maandverband.

Welk materiaal is dit?

De FUN Cups zijn gemaakt van dezelfde medische silicone als hun speeltjes. En dat is echt super goede kwaliteit. Ik heb al verschillende menstruatie cups gebruikt en na een tijdje verkleuren die altijd een beetje en je kookt ze voor en na iedere periode van gebruik ook best altijd even af. Dat is met deze FUN cups zelfs niet nodig. 

Het is uiteraard wel belangrijk dat je je cupjes goed onderhoudt. Van welk merk je ze dan ook koopt. Ze af en toe eens afkoken kan zeker geen kwaad: gewoon een 5 tal minuutjes in kokend water en dan weer in hun opbergzakje en klaar.
Ik gebruik ook gewoon toy cleaner om mijn cupjes proper te maken. Erg handig en veilig ook.

Dusss?

Doe jezelf een plezier en probeer het eens. De FUN Cups kosten even veel als 4a5 doosjes tampons. En je komt er echt veel langer mee toe! 

Ook voor je partner zal het fijner zijn. Je hebt namelijk niets meer uit je hangen of geen bloed meer in je onderbroek ofzo. Het is echt allemaal veel properder en aangenamer in gebruik. Uiteraard kan je er niet mee vrijen, als je ze in hebt, maar alles buiten penetratie wordt wel mogelijk. En dat is leuk! 🙂

Ik ben echt ongelooflijk overtuigd van menstruatie cups. Er is eigenlijk weinig wat je kan kopen dat mijn leven al zo positief heeft kunnen veranderen als deze cupjes. Ik zeg er ook graag bij dat je me altijd mag contacteren mocht je vragen hebben over het gebruik, ik help je er graag mee verder!

Je kan de FUN Cups kopen bij Loveware voor €34,90.
Als je mij een plezier wil doen, kan je ze ook altijd via mij bestellen.

5 thoughts on “Menstruatie Tips: Wat de FUN cups zo geweldig maakt!

 1. Ik blijf maar versteld staan over het feit dat ik over een menstruatiecup nog nooit gehoord had tot vorig jaar. Onmiddellijk eentje gekocht. En verkocht! Ik denk niet dat ik ooit nog iets anders ga gebruiken. 🙂

  1. Dat is geweldig, Myrthe!
   Het is nog steeds een moeilijk onderwerp voor veel vrouwen. Vooral omdat velen gewoon vies zijn van zichzelf. Erg jammer.
   En uiteraard heeft de tampon- en maandverband-industrie niets liever dan dat we hun producten blijven gebruiken.
   Heel blij dat je overgestapt bent en reclame maakt bij anderen! 😀

 2. Geweldige vervanger voor maandverband en tampons! Nooit gedacht dat ik er zou van afstappen, maar toch heel blij dat ik een aantal maanden geleden overtuigd werd door Ruud! Super review, en niets dan de waarheid!
  Ik raad iedereen aan om het zeker eens te proberen!

  Keep up the good work Ruud! Zeer aangename en leerrijke blog!

 3. Ik heb lang getwijfeld om zo een cupje te kopen, had er beetje twijfels over en dacht dat het uithalen vies zou zijn. Ik denk dat je me hebt overgehaald! Je schrijft zo fijn en uitgebreid echt love it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *