Sekstip: Hoe reinig je je Sextoys?

Een vraag die ik echt heel erg vaak krijg is “hoe reinig je je sextoys eigenlijk best?”
Wel, daar ga ik hier nu eens een antwoord op proberen te geven! 🙂

Om te beginnen: hou je speeltjes altijd zo proper mogelijk. Clean ze iedere keer nadat je ze gebruikt hebt, eventueel ook voor gebruik, als dat je zekerder doet voelen.
Ik ben daar zelf enorm slecht in en dat is echt geen aanrader. Veel speeltjes hebben randjes en hoekjes en kantjes waar vanalles tussen kruipt. Als je dat laat opdrogen, word je werkje een stuk zwaarder.

Wat belangrijk is om te weten, is dat je vagina een erg directe verbinding heeft met je bloedbanen. Breng je langs die beneden bacteriën naar binnen, dan verspreiden die zich uitzonderlijk snel doorheen je hele lichaam, sneller dan via je mond, bijvoorbeeld. Denk maar aan die vreemde rage in Engeland waar jonge meisje een tampon in alcohol doppen en vaginaal inbrengen en dan in korte tijd volledig dronken raken.
Dat komt dus omdat je vagina in heel erg dicht contact staat met je bloedbanen. Erg belangrijk dus!

Maar hoe reinig je je sextoys dan best?

De manier van reinigen is afhankelijk van enkele factoren:
– van welk materiaal is je speeltje gemaakt?
– is het waterdicht?
– heeft het speeltje hoekjes en kantjes waar makkelijk vocht tussen kan?

Over het algemeen geldt: als je speeltje gemaakt is van een lichaams veilig materiaal zoals 100% silicone, glas of metaal, dan kan je het meestal gewoon reinigen met water en eventueel een beetje milde zeep.
een risico hieraan is dat je eigenlijk nooit helemaal zeker kan zijn van welk materiaal je speeltje precies gemaakt is. Je reinigt dus best net iets beter dan dat.

Mijn manier van reinigen

Als je speeltje waterdicht is en gemaakt van een body safe materiaal, dan kan je het dus gewoon met water reinigen. Ik maak zelf meestal een sopje met een zeepvrije zeep.
Daar gooi ik dan alle speeltjes in die nood hebben aan een wasbeurt en die reinig ik zo grondig mogelijk.

Toy Cleaner

Erna gebruik ik graag nog een Toy Cleaner. Die zijn bacteriën werend en zorgen er dus voor dat je speeltjes terug helemaal veilig zijn voor gebruik. Er zijn verschillende soorten Toy Cleaners:
– Sprays: sommigen moet je weer afspoelen na gebruik, bij anderen is de speeltjes droog wrijven voldoende. Voordeel hieraan is dat de sprays lang meegaan en makkelijk zijn in gebruik. De meeste reinigsproducten die je vindt, zijn sprays.
– Mousse: een mousse die je op je speeltjes kan spuiten en dan even laat intrekken voor je ze helemaal proper kan wrijven en weer afspoelen. Voordeel is dat je je speeltjes eigenlijk maar 1 keer wast, met de mousse dan ipv met zeep (zoals ik doe).
– UV Reinigingslamp: een nieuwer product is een UV Lamp. De lamp dood alle bacteriën. Je moet je speeltjes ervoor uiteraard wel nog eerst handmatig wassen en reinigen, zodat alle lichaamsvocht en glijmiddel verwijderd is.

Opbergen

Het is aangeraden om je speeltjes op een stofvrije locatie te bewaren. Vooral toys die gemaakt zijn van medische silicone (dat is sowieso de beste kwaliteit, dus zoek daarnaar), bewaar je best zo goed mogelijk weg van stof. Het materiaal trekt dat namelijk super hard aan.

Hiervoor kan je een speciale schuif of doos reserveren (pun not intended :D). Maar ook daar kruipt meestal stof in, tenzij je ze regelmatig proper maakt. Een speciale zak is beter. En kies dan liefst voor een desinfecterende, die je ook kan uitwassen.
Heb je er geen zakje bijgekregen? Bewaar je toys dan toch zoveel mogelijk gescheiden.
Als je speeltjes van minder degelijke kwaliteit zijn, kunnen de batterijen lekken of kan het materiaal onstabiel worden. En dat wil je niet in de buurt van je sekstoys die wel van degelijke kwaliteit zijn.
Heb je een vibrator die op batterijen werkt? Haal de batterijen er ook gewoon best uit als je hem niet gebruikt, om lekken en andere problemen te voorkomen.

Alternatieven

Sommige toys kan je ook desinfecteren door ze af te koken. Zoals je dat bijvoorbeeld met menstruatiecups doet, die ook van silicone gemaakt zijn. Maar check het eerst grondige voor je dat doet. Het zou zonde zijn een dure toy te verpesten op deze manier. En als het een goedkope toy is, is de kans dat ie er tegen kan sowieso al klein.

Sommige mensen beweren dat ze hun sekstoys proper maken in de vaatwasser… Of dat je ze kan desinfecteren met dreft… Don’t… Echt, gewoon niet doen.
Als ze niet elektrisch zijn kan de vaatwasser misschien nog werken. Zonder tabletten, uiteraard. Maar waarom zou je dat doen, als er zo veel andere manieren zijn?

Heb je toch een speeltje dat je moeilijk proper krijgt? Bijvoorbeeld omdat er overgangen tussen verschillende materialen aan zijn, randjes of kleine openingen aan zitten of wat dan ook? Je kan altijd kijken naar alternatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld een tandenborstel. Uiteraard kies je hier een apart exemplaar voor dan die waar je effectief je tanden mee poetst.
En dan schrob je je toy ook gewoon met water schoon.

Conclusie

Dus, hoe reinig je je sextoys best? Vooral regelmatig en minstens na ieder gebruik.
Als je je toy regelmatig proper houdt, gaat je speeltje veel langer mee. En als je iets regelmatig schoon maakt, heb je er ook gewoon minder werk aan.

Algemeen kan je zo goed als al je speeltjes met water proper maken! Super simpel!

Wil je een zakje, doos of cleaningspray van FUN Factory? Die kan je kopen via mij!
Op zo goed als alle andere websites waar ze speeltje verkopen, vind je deze natuurlijk ook!

Nog vragen? Ik beantwoord ze graag!

6 thoughts on “Sekstip: Hoe reinig je je Sextoys?

  1. Deze tip is echt super! Voor een beginnende gebruiker van speeltjes zoek je nog alles even uit en weet je dus niet goed hoe je deze moet schoonmaken. Bedankt om alles telkens weer zo goed uit te leggen en zoveel extra tips te posten op je blog en je instagram.

  2. Als je, je speeltje hebt ge defecteerd met disinfectant spray, moet je die daarna na intrekken dan nog onder een warme kraan houden? Of kan je dan gelijk weer gebruik van maken??

    1. Dat hangt helemaal af van de toycleaner zelf en de gebruiksaanwijziging die er op staat. Zelf spoel ik graag nog eens af met water of neem ik op z’n minst de cleaner af met een doekje. Maar er is geen echte vaste regel voor.

  3. Beste heb men silicone sextoy gewassen met lauw/warm water wat ik dacht meestal wel genoeg is maar nu begint de buitenkant te plakken wat kan ik daar aan doen ?

    1. Is wassen met wat zachte zeep of toy cleaner.
      Reinigen met water is inderdaad in veel gevallen voldoende, maar als het begint te plakken natuurlijk niet meer 🙂 Het hangt ook allemaal af van wat voor glijmiddel je gebruikt, hoe vaak je je sextoy reinigt, … Dus net als met je lichaam of bijvoorbeeld de afwas: af en toe eens een sopje maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *