Review: Workshop Vrouwelijke Seksualiteit bij Loveware

Ken je dat? Je werkt ergens al een heel tijd en dan gaat er toch plots een hele nieuwe wereld voor je open? Dat had ik dus afgelopen week op de workshop Vrouwelijke Seksualiteit bij Loveware.

Ik wist in eerste instantie niet wat ik van zo’n avond moest verwachten. Want ik weet best al wel wat over vrouwelijke seksualiteit en ik denk dat ik ook al wel heel wat weet over mijn eigen lichaam.

Waarom volgde je dan de workshop?

Omdat ik ergens wel aanvoelde dat er toch nog vanalles is waar ik niet van op de hoogte ben. Omdat ik aanvoel dat mijn lichaam meer wil en kan dan wat het nu heeft. Dat ik voel dat ik mezelf soms wat beperk. Als ik op mijzelf en alleen mijn speeltjes gebruik heb ik dat al. Maar ik weet ook dat ik nog steeds een enorme rem heb als het over vrijen met mijn partner gaat. En uitzoeken hoe ik daar over geraak is al een tijdje een kleine obsessie voor mij. 

Ik ben me ervan bewust dat voor iedereen andere grenzen en openheden zijn. Ik heb een blog over sextoys en seksualiteit. Dus ik kan me voorstellen dat je me lichtelijk gek verklaart als je hier leest dat ik issues heb met mij openstellen voor seksualiteit. 🙂 Maar iedereen heeft zo wel zijn/haar eigen kleine dingen waar je graag meer open in zou zijn. En bij mij is dat mijn eigen seksualiteit. En dan vooral het volledig leren kennen van mijn eigen lichaam.

Ik zei hierboven dan al wel dat ik denk dat ik al wel heel wat weet over mijn eigen lijf, maar als ik daar verder over nadenk, dan besef ik dat quasi iedereen dat wel vind van zichzelf. En in hoeverre is dat ook zo, dat we onszelf goed kennen? En als ik mezelf dan niet zo super goed ken, wat zijn mijn mogelijkheden dan nog? 

Waarover gaat de workshop Vrouwelijke Seksualiteit?

Welja, de naam zegt het eigenlijk al: Vrouwelijke Seksualiteit (uiteraard :D).
Veel mensen gaan er vanuit dat we daar al zo goed als alles over weten. Net als over seks.
“Ik heb dat niet nodig hoor”.

Ik vergelijk het altijd graag met koken. Ja, je hebt mensen die zo spontaan en uit zichzelf geweldig kunnen koken. Maar als we eerlijk zijn: dat is echt een ongelooflijke minderheid. De meeste mensen pakken er een kookboek bij. En dan nog is het iets wat je leert. Door het veel te doen, maar ook door nieuwe technieken op te zoeken, te experimenten, is een nieuwe pot of pan te kopen, … Seksualiteit is voor mij net zo iets. Waarom zou dat iets moeten zijn dat we allemaal zomaar ineens “kunnen”?
En vooral: van waar zouden we die kennis hebben?
Leren we dat van onze ouders? De meeste mensen niet. Op school? God no! Gewoon door te doen? Hmja, soms. Maar eigenlijk lopen we ook daar heel snel vast. 

De workshop vrouwelijke seksualiteit zelf gaat in eerste instantie over de anatomie van de geslachtsdelen van de vrouw. Hoe ziet dat er vanbinnen uit? Waar zit de clitoris. En hoe belangrijk is het dat de vrouw opgewonden is? 

3d Clitoris

Vanessa De Smet

Vanessa is het soort vrouw die je onmiddellijk meeneemt in haar verhaal. Ze heeft verschillende opleidingen, zowel op seksuologisch vlak als meer psychologisch. En af en toe schemert ook de spirituele kant erdoor, waar ze duidelijk ook heel erg in thuis is, maar die ze veiligheidshalve wat verborgen houdt omdat niet iedereen daar voor open staat.
Ze begint vanuit haar eigen verhaal en dat werkt. Ze nodigt iedereen uit om even te laten weten waarom je precies naar de workshop kwam. Dat is confronterend, want de meeste mensen zijn niet gekomen met een specifieke reden. Ze kwamen omdat ze merken dat er iets is wat ze niet weten, iets wat ze missen, iets waar ze graag meer over zouden weten. Of omdat ze meegenomen werden door hun partner 🙂 Wat dan weer grappige opmerkingen als “ik vraag me af waarom ze vond dat ik dit nodig heb” opleverde. 

Het verloop van de avond

Vanessa geeft de workshop met een soort nonchalance die ervoor zorgt dat iedereen zich op zijn gemak voelt. Toch merk je dat dat, zeker in het begin, absoluut niet zo is. Praten over seks, zelfs in een groep waar je weinig mensen kent en waar iedereen gaat meepraten, blijkt niet makkelijk.

We tekenen allemaal een vulva op een blad. Of we zeggen voor de gemakkelijkheid beter vagina, want die woorden worden al wel eens te pas en te onpas door elkaar gebruikt.
Dan bespreken we alle onderdelen die we getekend hebben. Of ook niet, want er zijn heel wat aspecten aan het vrouwelijke geslachtsdeel dat vele van ons niet kennen.

Er komt uitleg. Veel uitleg. Voor de meeste mensen in de groep is het een avond waarop je zoveel bijleert dat je op het einde even met een system overload zit…
Wist je al hoe de clitoris eruit ziet? Ken je de andere erogene zones van de vrouw? Begrijp je de erectie van de vrouw? Hoe lang het duurt voor die clitoris helemaal erect is? Hoe belangrijk dat is om de seks écht beter te maken? En dan hebben we het nog niet over de G-spot…
En al helemaal nog niet over de man. Ook daar valt zoveel over te zeggen.

Het is een avond waarop velen achteraf komen vragen of er een mogelijkheid is tot een 2e deel. Je voelt gewoon dat er nog zo ongelooflijk veel informatie is die je echt niet in die 3 uur krijgt. 

Conclusie

Ik was op voorhand een beetje bang dat ik niet meteen nog veel zou bijleren. Ik ga er namelijk vanuit dat ik echt al wel heel erg veel weet over het vrouwelijk lichaam.
Maar wauw! Wat kan die vrouw vertellen! En wat is er nog een hele enorme interessante wereld waar ik nog zoveel over kan bijleren!
Het was een betoverende avond en ik hoop van er af en toe 1tje te kunnen volgen. Betoverend en toch ook heel erg ontnuchterend. Besef dat het echt nóg beter kan.

Je kan de workshop vrouwelijke seksualiteit volgen bij Loveware voor €55/persoon (duur: 3uur).

2 thoughts on “Review: Workshop Vrouwelijke Seksualiteit bij Loveware

  1. Ik heb deze workshop gevolgd en wauw… Zoveel bijgeleerd.. het raakte me enorm diep hoe we als vrouw nog zoveel schaamte ervaren over wie we zijn, wat we willen dit durven uiten naar onze partner toe. Dit is geen evidentie aangezien we zo lang als vrouw zijn onderdrukt geweest. Vanessa benadrukt hoe belzngt het is om zorg te dragen voor je lichaam en geest , en stimuleert je jezelf te onderzoeken en leren opkomen voor wat je wil en daarom te durven vragen ! Deze workshop heeft mijn (seks) leven verrijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *