Review: PureSan, ontsmetten met UV-licht!

Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van een enthousiatse man. Hij stelde me hun nieuwe product voor, dat ze in de wereld proberen te zetten met Crowdfunding. Ik was meteen heel erg enthousiast over het idee achter de PureSan: een koker waarin je je speeltjes en andere intieme producten kan reinigen met UV-C-licht. 

In deze Corona-tijden heb ik ook wel even getwijfeld of ik het wel goed vind om het hier nu over te hebben. We zijn allemaal al paranoïa genoeg op dit moment. Maar aan de andere kant vind ik je intieme hygiëne wel echt heel erg belangrijk. En ik krijg ook altijd veel vragen over hoe je je speeltjes en menstratie-cups en wat nog allemaal nu eigenlijk best kan reinigen. Het antwoord daarop is uiteraard gewoon: water en een milde zeep. Maar of je daar echt alle bacteriën effectief mee dood krijgt? Dat is een andere vraag. 

Uv-licht dus. Het blijkt om UV-C licht te gaan. Als iemand met een psoriasis huidprobleem, kende ik UV-A en UV-B al. Als mijn huidprobleem echt te erg wordt, dan kunnen ze het in de meeste gevallen daar mee verhelpen. Heel erg slecht voor de huid, een soort extreem snelle en krachtige zonnekuur eigenlijk. Dus ik kan me wel voorstellen dat een variant van wat mijn huidprobleem kan oplossen, wel degelijk andere bacteriën kan doden. 

De PureSan zit in een kleurrijke kartonnen doos. Niet te opvallend, maar wel heel mooi gedaan.
Mooie, subtiele, regenboogkleurige doos!

De verpakking

De PureSan wordt discreet geleverd en eigenlijk is alles aan het product heel mooi onopvallend. De doos is kleurrijk en er staat niet meteen in het groot “seksspeeltjes reiniging met UV-licht” of zo op. De koker zelf is ook erg mooi van kleur en kan gewoon zo ergens op je nachtkastje. 

In de doos vind je ook een hele duidelijke handleiding (heel erg nodig, want dit is een relatief nieuw product met toch wat risico’s aan verbonden), een kabeltje en een kleine powerbank. Jep, je kan de PureSan dus ook meenemen op reis bijvoorbeeld om ook daar je speeltjes helemaal bacteriën vrij te houden. Iets wat ik persoonlijk niet meteen zal doen, ik kies dan liever gewoon voor water en zeep, maar het kan. En je dan de PureSan op dan moment eigenlijk ook gewoon gebruiken om je toys in te bewaren. Dubbel interessant. 

Persoonlijk vind ik het wel vreemd dat er nergens in de handleiding staat dat je de PureSan ook gewoon kan gebruiken door het kabeltje rechstreeks in een USB-stekkerblokje te pluggen. Je hebt de powerbank niet écht nodig. Je kan de PureSan dus gewoon aan het kabeltje naast je bed laten staan, dan heb je nooit problemen met een platte batterij. Maar dat is eigenlijk maar bijzaak. 🙂

Hoe gebruik je de PureSan

Het is echt super simpel. Je zorgt ervoor dat de PureSan power krijgt, via de powerbank of gewoon rechtstreeks gelinkt aan de stroom.
Belangrijk is dan wel dat je je speeltje of menstruatiecup eerst voledig reinigt. Dat mag gewoon met water. De PureSan dood bacteriën, maar dat wil niet zeggen dat alle plakkerigheid en vloeistoffen erdoor worden verwijderd. En na het reinigen maak je ze best even volledig droog. 

Je stopt je speeltje/wat dan ook in de PureSan en trekt de touwtjes bovenaan heel goed dicht. Daarna duw je op de knop aan de voorkant. Een beetje een vreemde knop, maar het is er wel degelijk 1 en hij werkt ook makkelijk eens je door hebt hoe. Als je 1 keer duwt, gaat de PureSan op Standby. Het UV-licht begint pas wanneer je 2 keer snel na elkaar op het knopje duwt. 

Het lichtje in het knopje begint te pinken en door het kijk-gaatje aan de achterkant zie je het (gedempte) blauwe licht. Na 3 minuten valt de PureSan automatisch uit.

PureSan is dus ook echt erg ecologisch. Je hoeft geen toy cleaners en speciale zeep meer aan te kopen, gewoon reinigen met water is voldoende, drogen en dan de PureSan in. Het bespaart me echt heel wat producten. 

Werkt de PureSan echt? 

Het lijkt van wel. Maar eerlijk: ik weet het eigenlijk niet. Het voelt wel goed om mijn speeltjes er mee te reinigen en ik geloof algemeen wel in reiniging met UV-licht. Niet zoals Mr. Trump uiteraard, maar gewoon realistisch om dingen te ontsmetten. 

Ik heb dus in eerste instantie contact opgenomen met de mensen van PureSan om te vragen of ik het reinigende effect op de 1 of andere manier zichtbaar kon maken. Ik kreeg als antwoord dat ze het visueel gemaakt hadden in een video. Hm, jah, ok… Dat kan iedereen met een beetje video-editing en animatie skills. Daarna lieten ze me weten dat ik het zou kunnen zien met een goede microscoop, dat ze er zelf onderzoeken naar gedaan hebben. Helaas heb ik dat materiaal niet in huis. Dus ging ik op zoek op internet. Ik ben zelfs met een kleine blacklight aan de slag gegaan. Maar helaas vind ik (zeker in deze gekke tijden) eigenlijk geen enkele manier om bacteriën zichtbaar te maken en zo zeker te zijn dat ze effectief gedood worden door het UV-C-licht. Maar ik geloof er wel in. Het lijkt me allemaal wel te kloppen en de werking van UV-C is wel degelijk al bewezen.

Als je je speeltjes echt bacteriën vrij wil gebruiken, is het dus wel aan te raden om ze eerst even in de PureSan te stoppen voor je ze effectief gaat gebruiken. Tenzij je ze echt bacteriën vrij kunt bewaren, maar zo zijn er echt maar weinig mogelijkheden. Mij lukt dat dus niet. Ik reinig ze na gebruik en dan stop ik ze in de PureSan en daarna gaan ze weer de schuif in. Maar het kan dus ook voor gebruik, mocht je dat willen. 

Menstruatie-cups?

Waar ik de PureSan echt super voor vind, is voor menstruatie-cups. Die draag je (over het algemeen) ook best wel wat langer en regelmatiger in je lichaam dan een seksspeeltje. En bij de meeste cups is het ook echt aan te raden om ze na ieder gebruik (nadat je regels gedaan zijn dus) uit te koken. Bij sommige merken zelfs ook vooraf. Dat voorkomt verkleuring en dat er geurtjes in vast blijven zitten, maar maakt natuurlijk vooral alle bacteriën dood. 

En dat lukt me dus vaak niet. Ik leg ze dan ergens klaar om dat te doen, maar voor ik het weet is de maand alweer om en moet ik ze weer gebruiken zonder ze eerst uit te koken. Ik heb de PureSan nu iets meer dan een maand en mijn cups zijn dus helemaal bacteriën vrij, zonder dat ik met kookpotten in de weer ben geweest. Het is ook heel makkelijk om ze tussendoor eventjes te reinigen en bacteriën vrij te maken én je kan ze makkelijk “nog snel even” reinigen voor gebruik.

Conclusie

Ja, ik ben echt fan!
Voor de PureSan wist ik niet heel zeker of mijn reiniging-proces wel helemaal juist was, of het wel voldoende was. De PureSan gaat snel en ik maak me minder zorgen. Bovendien hoef ik nu ook niet zoveel toy cleaner meer te gebruiken. 

Ik gebruik de PureSan absoluut ook voor mijn speeltjes, maar ben vooral heel erg blij dat ik het ook voor mijn menstruatie-cups kan gebruiken. Gewoon een kleine “oh ja, dat moet ik ook nog doen” minder. Ik gebruik de PureSan momenteel ook voor mijn sleutels, telefoon, dat soort zaken. Kleine zekerheden in Corona-tijden.

Verder staat de PureSan gewoon mooi op mijn slaapkamer. Alle gebruikte speeltjes gaan er na reinigen even in. Geeft me een mooi gereinigd gevoel voor gebruik. 🙂

De PureSan is te koop op Bol voor €49,90.
Dat zijn ongeveer 3 flesjes toy cleaner, dus dat heb je er heel snel uit! Ik vind dit een echte aanrader als je regelmatig speeltjes, cups, wat dan ook gebruikt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *