Menstruatie Tips: de Mae.B Intimate Health Cupjes

Ik denk dat ik mezelf intussen wel stilaan een “cup-experte” kan noemen. Intussen heb ik al een klein tiental cups mogen testen en weet ik redelijk goed wat voor mijn lichaam zal werken of niet. Dus toen D. van Euphoria me vroeg of ik een setje cups voor hen wilde testen, was ik meteen enthousiast. Al is dat altijd met een dubbel kantje, want ik weet intussen ook dat het met cups zowat “erop of eronder” is bij mij. Maar hier komt dus de review van de Mae.B Intimate Health Cupjes (wat je dus uitspreekt als “maybe”)! 

Wat ik eerst graag even mee geef, is een korte uitleg van hoe cups precies werken. En dan ook nog een kleine omschrijving van wat nu maakt dat de ene cup wel kan werken voor jouw lichaam en de andere niet. Die kan je beide lezen onder de “details”. Als je dat allemaal niet zo interesseert, kan je gewoon doorscrollen naar de effectieve test. 🙂

Details

De Mae.B Intimate Health Cupjes zijn verpakt in een redelijk eenvoudige, maar nette verpakking. Alle info die je zou kunnen nodig hebben, staat duidelijk vermeld op de doos. Zo vind je er duidelijk op dat de cupjes gemaakt zijn van silicone, dat je er 2 krijgt in het doosje en dat er ook een bewaarzakje bij zit. 

Handig is ook dat je 2 cupjes krijgt. Zo kan je altijd een extra cupje meenemen. Dat kan handig zijn als je doorheen de dag je cupje zou moeten legen, want dan heb je altijd een proper cupje bij. En het vuile cupje kan je dan gewoon even in papier wikkelen en later thuis grondig reinigen (als je bijvoorbeeld geen wasbak in de buurt hebt).

Er staat ook op het doosje dat je de cupjes kunt dragen als je onder de 30 jaar bent en nog geen vaginale geboorte hebt meegemaakt en als je menstruatie licht tot normaal is. Dit vind ik altijd wat kort door de bocht, want zo makkelijk is het vaak niet. Maar als algemene richtlijn is het best ok. 

Gebruik van cups

Als je voor de eerste keer een cup gaat gebruiken, moet je weten dat er wel enige handigheid voor vereist is. Net als toen je voor het eerst een tampon gebruikte, wat ook bij zo goed als niemand echt vanzelf ging van de eerste keer. 

Maak het cupje een beetje nat onder de kraan of gebruik wat glijmiddel. Hierdoor glijdt je cup een pak makkelijker naar binnen. Je vouwt de cup in een vouw die voor jouw werkt: de c-vouw, inklap-vouw of schuine-vouw zijn de meest voorkomende, maar er zijn er nog, dus zoek gerust wat voor jou werkt. En dan breng je de cup dus in. Eigenlijk net zo diep als je zou doen met een tampon. Of in elk geval net diep genoeg dat het niet voelbaar is uitwendig. 

Als je cupje vol is, duw je zachtjes op de onderkant van de cup. Dus niet zomaar hard trekken aan het steeltje. Hierdoor verbreek je het vacuüm. Elke cup zuigt zich namelijk vacuüm inwendig, om ervoor te zorgen dat de cup niet zomaar naar buiten kan komen en mooi op z’n plaats blijft. Als het vacuüm verbroken is, komt de cup vrij makkelijk naar buiten. Zelf vind het ik het het meest comfortabel om dit boven het toilet of in de douche te doen. 

Om je cup te reinigen tijdens je menstruatie, volstaat het om gewoon water en eventueel een milde zeep te gebruiken. Zorg er ook voor dat de gaatjes in je cupje steeds open worden gemaakt. Dit kan je makkelijk doen door er water in te doen, je platte hand op de opening te leggen en op je cup te drukken.
Voor en/of na je regels kan je de cup best even afkoken. Dat kan in een kookpotje, in een potje in de microgolf of met UV-licht. Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar hiervoor, maar old-school in een kookpot werkt dus ook. 

Wat ik je sowieso kan aanraden, is dat je je cup al eens probeert in te brengen voor je effectief je menstruatie krijgt. De periode van je regels is gewoon niet echt ideaal om nieuwe dingen uit te testen in een periode waarin je je echt niet goed voelt. Dus: gebruik genoeg water of eventueel wat waterbasis glijmiddel en breng je cup al eens in. Lukt dat goed? Slide met je vingers eens rond de onderkant van het cupje om te voelen of het goed openklapt. 

Je kan nu ook rustig uitproberen hoe makkelijk jij je cup weer kunt verwijderen. Ook dit vraagt wel eens wat oefening. Raak zeker niet in paniek als het niet meteen vanzelf gaat, want hier spannen je spieren van op. En het spreekt vanzelf dat het dan helemaal niet meer lukt. Raak je toch wat gestresst of gespannen? Leg je even op je bed en lees een boek. Of neem een lekker warm bad. Wedden dat het erna wel lukt?

Verschillende cupjes

Waar ik wat grijze haren van kan krijgen, is dat er wel vaker gesproken wordt van “de menstruatiecup”. Of dat er bijvoorbeeld op social media een bepaald merk als het beste merk wordt aangeschreven. Zo iets is er dus niet. Er is geen “one cup that fits all”. 

Uiteraard zijn er verschillende vormen van cupjes. Voor de meeste lichamen is de normale “cup-vormige” cup helemaal prima. Maar als je cervix erg laag zakt tijdens je regels, kan deze cup te lang zijn voor jouw lichaam. Dan kies je beter voor een anders gevormd exemplaar. 

Daarnaast heb je ook nog verschillende texturen van materiaal. Heb je erg sterke bekkenbodemspieren, dan kies je beter een stevigere cup dan een te zacht materiaal. Anders klapt de cup maar moeilijk open. Je hebt een cup ook echt wel voor een aantal jaren, dus kies bewust voor siliconen en niet een ander materiaal. Die andere materialen zijn veel gevoeliger voor bacteriën en zal je dus vaker moeten vervangen.

Naast het feit dat je op vorm en materiaal moet letten, vooral in functie van wat werkt voor je lichaam, heb je ook nog de onderkant. Het deeltje waarmee je de cup uit je kunt halen. Zelf hou ik het meest van een “afgeronde” onderkant. Een steeltje irriteert mij nogal gemakkelijk inwendig. Maar ik ken echt heel wat mensen die daar totaal geen last van hebben. Super persoonlijk dus.

De Test van de Mae.B Intimate Health Cupjes

Alight! Tijd voor testen en reviewen!
Omdat ik zelf merk dat ik de eerste dag van mijn regels moeilijk nieuwe dingen kan verdragen én ik eigenlijk zelden langer dan 3 dagen mijn regels heb, begin ik met testen zoals ik hierboven al had aangeraden. Op een moment dat ik zelf niet menstrueer. Op die manier kan ik rustig uitproberen wat de cup doet in mijn lichaam. 

De Mae.B Intimate Health cupjes zijn niet super zacht van materiaal, maar ook niet echt heel stevig. Persoonlijk vind ik het wat jammer dat je 2 exact dezelfde cups krijgt en niet bijvoorbeeld een zachte en een stevige. Dat had de cupjes algemeen meer toegankelijk kunnen maken.
Ik merkte al van bij de eerste keer dat ook deze cups niet makkelijk open klappen bij mij inwendig. Ja, ook, want ik heb dit tegenwoordig wel vaker voor bij verschillende cups. 

In elk geval probeer ik vanalles: squatten, rustig zitten, beetje rondlopen, … Maar helaas wil de cup niet open klappen. Ik herken wel stilaan een trend. Jep, ik heb het hier tegenwoordig wel vaker moeilijk mee. Misschien is het gewoon mijn lichaam, dat even geen zin heeft in cups?

Ik probeer ze nog een aantal keer, wanneer ik menstrueer of niet menstrueer, maar mijn lichaam heeft er gewoon geen zin in. Stilaan kom ik wel tot de conclusie dat het hier niet persé aan die cups ligt (niet aan deze en niet aan andere), maar gewoon helemaal aan mijn lichaam. 

2e exemplaar

Ik geef de 2e cup uiteindelijk aan een vriendin die nog nooit een cup had gebruikt. Ze is er heel erg blij mee en het cupje werkt meteen voor haar.
Waar het materiaal voor mij niet stevig genoeg blijkt om meteen goed uit te klappen, lukt het haar dus van de eerste poging. Dat zegt veel over hoe moeilijk mijn lichaam hier tegenwoordig mee doet én tegelijk ook over de kwaliteit van de cups. Ze werken dus wel degelijk. 🙂

Mijn tip over het algemeen hiermee is: voel jezelf. Voel wat jouw lichaam je zegt, forceer jezelf niet.  Geef jezelf tijd om te wennen en gewoon te raken aan dit soort dingen. En als het even niet gaat, dan is dat ook maar gewoon zo. 

Conclusie

Mijn conclusie bij deze Mae.B Cupjes is dat ik mijn mening hier niet helemaal over kan geven. Voor mijn lichaam werken ze op dit moment niet, maar dit kan eigenlijk op elk moment veranderen.

Het feit dat ik ze aan iemand kon geven die totaal geen ervaring heeft met cupjes en dat dit van de eerste keer behoorlijk goed werkte, doet mij vermoeden dat dit echt gewoon fijne en goed werkende cupjes zijn. Al is dit natuurlijk voor ieder lichaam anders. Ze zijn niet te zacht en niet te hard, ze komen niet te hoog en hebben geen te stevig steeltje om er weer uit te halen.
Ik zou ze dus echt zeker kunnen aanraden als eerste cupjes, puur gebaseerd op de ervaring van anderen. 

Je koopt de Mae.B Intimate Health Cupjes voor €20 bij Euphoria. Daarvoor krijg je er 2 in dezelfde maat en dat is echt geen geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *