Menstruatie Tips: Beppy Cup, seks met een cup in?

Ik kreeg een hele tijd geleden een berichtje van Beppy: of ik ook hun Beppy Cups wilde testen. Ik ben zelf een fervent Menstruatie Cup gebruiker (vooral dan de FUN Factory Cups) en nadat ik zo enthousiast was over hun Beppy Tampon Sponsjes kon ik ook niet anders dan hier ook naar uit kijken.

Het grote verschil met andere cups?
Daarvoor moet ik misschien eerst even uitleggen hoe een cup werkt.
Het principe is super simpel: je maakt de cup een beetje nat, vouwt het cupje dicht en brengt het in, in de vagina. Je zorgt ervoor dat het volledig open gaat inwendig. Op dat moment zuigt het cupje vacuüm en zo vangt het dus het menstruatiebloed op.
Een normale cup kan makkelijk 8 tot 12u en langer in je lichaam blijven. Je kan er mee slapen, sporten, nog zoveel meer.

Met de Beppy Cups zou je dus dat allemaal kunnen, maar daarbovenop kan je er ook nog eens seks mee hebben tijdens je menstruatie. Vind ik een heel fijn idee!
Want hoewel ik absoluut voorstander ben van het “wen er gewoon aan, het is maar ongesteldheid”-idee, vind ik het zelf vaak ook maar vervelend (handdoeken leggen, wat nog allemaal).
Daarnaast zijn ze bij Beppy opmerkelijk veel strikter dan bij andere cups: geen seks hebben als je je regels op het zwaarst hebt met Beppy Cup, niet langer dan 8u want dan kun je toxic shock syndroom krijgen, niet gebruiken als je nog maagd bent… Sorry, wat? Zoveel waarschuwingen!

Details

Je koopt de Beppy Cups per twee in twee aparte doosjes. Ik heb dus echt wat opzoekwerk moeten doen om er achter te komen dat dit gewoon is hoe ze het doen. Ze zijn zelf erg fier op hun “verpakking waarin je ziet wat je koopt”. Ik zie vooral veel plasiek. Gemiste kans, denk ik. Maar ze zijn er wel mee bezig, zeggen ze. 

Het plastieken kokertje sluit ook enkel bij aankoop. Eens je het open draait, kan het niet meer echt dicht. Gewoon wegwerp dus. In het kokertje vind je, naast de Beppy Cup, ook nog een handleiding en een bewaarzakje. Je krijgt per cup een zakje, maar in principe passen ze (niptjes) per twee in één zakje. 

De Test

Even voor de duidelijkheid: ik gebruik al iets meer dan 10 jaar mentstruatie-cups. En ik heb ook echt al verschillende modellen en merken kunnen uitproberen. Ook met mijn favoriete cups, de FUN cups, heb ik even moeten zoeken hoe ik ze kon inbrengen en weer uithalen en lukte het me in het begin niet altijd even goed (nu soms nog, maar dat komt omdat je lichaam doorheen de jaren ook wel want verandert). 

Dus ik begon aan de Beppy Cups met goede moed. Ook al maakte ik me meteen wat zorgen door de handleiding: de cup moet heel diep in je vagina onder je cervix (dat is je baarmoedermond, de ingang van je vagina).
En hier beginnen meteen al de problemen. Want niet in alle vagina’s bevindt die cervix zich “diep”. Ik weet bijvoorbeeld dat de mijne erg laag zakt als ik ongesteld ben. En daarnaast krijg ik ook nooit iets diep in mij geduwd. Dat lukt me anatomisch gewoon niet (korte armpjes enzo). En dan staat er ook nog in de handleiding dat de onderzijde van de cup helemaal moet open gaan. Euhm. Wat? Dat is echt wel een relatief groot plat vlak. Dat lukt me volgens mij nooit. 

Beppy Cup komt ook maar in 1 maat. Zij zeggen zelf tussen maat S en M, maar ik heb beide al gehad en deze Beppy Cups lijken me toch nóg groter…

Poging 1 

De eerste keer dat ik de Beppy Cups wil uitproberen ben ik effectief ongesteld. En eerlijk: dat is meestal gewoon niet mijn beste periode om dingen te testen. Mijn lichaam wil dan vooral met rust worden gelaten. 

Maar goed: aan de slag, ik heb test-duty! Ik maak de Beppy Cup een beetje nat, gebruik mijn gebruikelijke C-fold (zie foto) en breng de Beppy Cup in. 

Beppy is zelf erg blij dat de Beppy Cup een zachte cup is, maar voor mensen (zoals ik) met een redelijk “gespannen” vagina, is een zachte cup echt de hel. Het inbrengen verloopt moeizaam en daardoor ook pijnlijk. De Cup is eigenlijk te groot voor mij en ik krijg hem maar moeilijk naar binnen. Ook omdat je de cup best een beetje hoger vast neemt, zodat je hem dieper naar binnen kan duwen, maar dan wordt de C-vouw dus wat breder…

Eens inwendig weigert de Beppy Cup open te gaan. Ik haal al mijn trukken boven: draaien, trekken, knijpen, vingers erlangs en duwen, zitten op het toilet, rechtstaan, been omhoog,… niets werkt. Met tranen in mijn ogen besluit ik gewoon mijn FUN Cups te gebruiken.
Mijn lief roept lief vanuit de slaapkamer: “komaan schat, ik weet dat je het kan!”
Soms haat ik al dat testen…

Poging 2

Ik besluit om nog wat opzoekwerk te doen (nogmaals; ik gebruik al ongeveer 10 jaar cups en kan dus niet begrijpen waarom dit maar niet lijkt te lukken). Op de site van Beppy en op hun Instagram vind ik nog enkele andere filmpjes met uitleg en verschillende vouw-technieken. Dus besluit ik om, met glijmiddel in de aanslag, te proberen de Beppy Cup in te brengen terwijl ik mijn regels niet heb. Gewoon om te kijken of het me lukt. 

Ik wil er ook graag nog even bijzeggen dat ik intussen nog lang niet aan vrijen toegekomen ben. Makkelijk seks tijdens je regels dankzij Beppy Cup? In elk geval niet voor mij. 

Is dit voor ieder lichaam hetzelfde? 

Hier wil ik even heel duidelijk in zijn: nee, alles behalve. Iedere vagina is anders en ik kan me dus voorstellen dat sommige mensen perfect gelukkig worden van de Beppy Cup. Maar het is geen gemakkelijk model. Het gaat alles behalve vanzelf en ik had, met mijn jaren lange ervaring, wel gedacht dat ik de cup toch op z’n minst had moeten kunnen doen werken. 

Ik begrijp nu in elk geval ietsje beter waarom Beppy hun cup afraad als je nog maagd bent. (Seriously?? Hier is echt geen enkele reden voor. Als je tampons kunt inbrengen, kunnen cups sowieso ook. Ontmaagding is een concept, iets wat we als maatschappij in stand houden en waar we een betekenis aan geven, niet iets wat je kan doen met een cup! Maar goed…).
Je moet je lichaam volgens mij erg goed kennen en ook wel wat “ruimte” hebben in je vagina om deze Cups te kunnen gebruiken. 

Heb je zoals ik nogal krachtige bekkenbodemspieren en/of kan je je spieren moeilijk controleren? Of ben je gewoon wat smaller? Nee, dan is deze Cup echt niets voor jou. 

Seks met de Beppy Cup

Doordat ik de cup echt heel moeilijk (om niet te zeggen niet) ingebracht krijg, heb ik deze functie dus ook niet echt kunnen testen. Ik kan wel zeggen dat we ook al wel eens (per ongeluk) seks hebben gehad met de FUN Cup die ik normaal gebruik en dat dat niet als heel erg aangenaam, maar ook niet als onaangenaam werd ervaren. 

Beppy zegt duidelijk dat je beter niet op je zwaarste dagen seks hebt met hun Beppy Cup. Vermoedelijk omdat het dan zou kunnen dat je cup te vol zit en dus toch nog “overloopt” langs het middenste flapje. Ik begrijp dat sommigen hun regels (of die van hun partner) echt vies vinden… Maar jongens, wat een gedoe. En wat jammer dat er aangeleerd wordt aan jonge vrouwen dat je er dus inderdaad vies van moet zijn en dus beter zo’n cup in je stopt als je wil gaan vrijen.

Reinigen

Hier wil ik ook nog wel even iets over kwijt. Alle andere cups die ik heb (en regelmatig gebruik) zijn makkelijk te reinigen met water en eventueel een milde zeep of Toy Cleaner. Als je onderweg bent, kan je je cupje makkelijk even uitspoelen of wat reinigen met wc-papier.
Bij Beppy raden ze aan om steeds je 2e cup te gebruiken, anders heb je risico op TSS en wat nog allemaal.
Niet nodig, lijkt me. Het voelt me allemaal heel erg als bangmakerij. Was je cup gewoon goed met water en eventueel een milde zeep en je kan hem makkelijk weer opnieuw gebruiken. Geen wasbakje op het toilet? Gebruik dan gerust je 2e Beppy Cupje.

Wat me het meest tegensteekt aan de Beppy Cup is die rand die ervoor zorgt dat er niets uit de cup loopt (die dus echt gemaakt is voor de seks). Het is namelijk best wel een opdracht om die te reinigen. In het begin dacht ik echt: “wie verzint dit? Heeft iemand dit überhaupt zelf getest?”. En toen zag ik een tutorial. Je moet de Beppy Cup voorzichtig binnenste buiten draaien. En dan reinigen. En dan voorzichtig weer ronddraaien. 

Ik ben zo iemand die mijn cups gewoon snel even uitwast (onder de douche ofzo) en meteen weer inbrengt. En ik heb dus geen zin in 5a10 minuten staan prutsen om dat cupje uit te kuisen. Ik begrijp het randje he, echt waar. Maar zo’n ontwerp, alleen maar voor seks tijdens je menstruatie? Nope, ik heb het hier echt niet voor.

Het lusje van de Beppy Cup

Iets waar Beppy nog erg trots op is, is dat de Beppy Cupjes een lusje hebben beneden en geen steeltje zoals veel andere cups. Mijn vagina kan niet zo goed tegen steeltjes (ik heb meteen last van irritatie inwendig) en dus leek het lusje me ook echt een aangenaam idee. 

Alleen begrijp ik niet zo goed dat ze met al hun waarschuwingen voor andere dingen, ze vergeten zijn uit te leggen hoe je een cup best kunt verwijderen (in hun boekje dat ik erbij kreeg). Een menstruatie-cup zuigt namelijk vacuüm in de vagina. Dit zorgt ervoor dat je niet doorlekt en dat de cup goed blijft zitten. Om het cupje eruit te halen, is het best belangrijk dat je dat vacuüm verbreekt. 

Nu kan ik me voorstellen dat dat automatisch gebeurd als je aan het lusje trekt, omdat de cup zo zacht is dat die dan automatisch van vorm verandert. Maar dan nog snap ik niet goed waarom deze uitleg niet gegeven wordt. Als je de cup met vacuüm naar beneden trekt, dan is dat echt pijnlijk en het gaat moeizaam. Even voor opletten dus best. 

Beppy

Beppy is een merk waar ik echt fan van ben. Ik heb ook hun menstruatie-sponsjes mogen testen en ben daar echt heel erg tevreden over. Maar jammer genoeg slaan ze voor mij de bal wat mis met de marketing rondom deze Beppy Cups. 

In plaats van te kiezen voor empowerment van (jonge) mensen die menstrueren, van aan te moedigen dat alles ok is en dat iedereen eigen keuzes kan maken, heb ik het gevoel dat ze eerder inspelen op sommige angsten en onzekerheden die er sowieso al heersen. 

De cup niet gebruiken als je maagdenvlies nog intact is? Serieus? Hoe kom je er zelfs maar bij? Ze zouden net jongeren moeten aanmoedigen om zo snel mogelijk met de cup te beginnen. Veel gezonder voor het lichaam en jong geleerd is oud gedaan, nee? Om dan te kiezen voor de “je maagdenvlies kan scheuren-aanpak”… Wow. 

Twee cups verminderen de kans op TSS (toxic shoc syndrome) aanzienlijk. No shit Sherlock, uiteraard is 2 beter dan 1. Maar al die bangmakerij… Er zijn echt maar heel weinig gevallen bekend van TSS door het gebruik van een cup en de verhalen die er zijn, komen de meerderheid van de tijd omdat iemand de cup in het lichaam is vergeten. Niet omdat je je cupje meer dan 8u draagt. 

Conclusie

Ik was best enthousiast over het mogen uitproberen van de Beppy Cups. Sowieso vind ik cups echt geweldig en het leek me fijn dat er nog eens echt nagedacht was over de vorm en het gebruik van de cups. Niet zomaar een copy-paste van het typische rechte model waar er al zoveel versies van zijn. 

Het emmer-model blijkt minder goed te werken voor mijn lichaam. Super jammer, maar zoals eerder aangehaald: ieder lichaam is anders. Wat niet werkt voor mij, kan ideaal zijn voor jou. 

Er zijn dus echt wel wat positieve aspecten. Alleen steeds de marketing achter deze cups me dus echt wat tegen. Hierdoor kan ik niet met een gerust en vol hart aanraden om deze cups te kopen. Ik vind het echt wat jammerlijk en in sommige gevallen op het randje betuttelend en vrouwonvriendelijk hoe ze hiermee omgaan. 

Kwalitatief heb ik verder niets aan te merken op de Beppy Cups.
Beppy weet goed waar ze mee bezig zijn, het materiaal voelt ook prima en er is (op een gekke manier) over nagedacht.

Wil je de Beppy Cups graag kopen (want ja, je kan er seks mee hebben en jep, ze zien er ook echt wel leuk uit)!?
Je koopt ze per 2 voor €40 bij Bol.

20 thoughts on “Menstruatie Tips: Beppy Cup, seks met een cup in?

   1. Ik heb de fun cups gekocht maar nog niet uitgetest. Ik kijk er een beetje tegenop om ze de eerste keer in te brengen tijdens de regels. Misschien moet ik zoals jou ze eerst al eens testen buiten de regels zodat het tegen dan vlot gaat 🙂
    Ik ben trouwens geen fan van sex met een partner tijdens de regels (zumio kan wel :)), teveel gedoe. Gelukkig zijn er nog genoeg andere dagen in een maand 🙂

    1. Ja, ik raad je absoluut aan ze alvast te gebruiken als je je regels nog niet hebt (best wel met wat glijmiddel), zo kan je het best oefenen en uitproberen, vind ik. En ja, seks tijdens je regels is wat persoonlijke voorkeur. ik heb wel altijd nogal veel zin in die periode, dus het is soms ook moeilijk te vermijden 😀

 1. Hm, ik heb eigenlijk nog nooit cups gebruikt omdat ik precies wat “bang” (?) ben om ze te gebruiken, omdat je zoveel verschillende meningen leest. Deze leek me in het begin van je tekst wel wat positief, maar naar mate de tekst vorderde herkende ik mijn lichaam zowat in dat van jou, dus mss is deze dan niet de beste keuze om mee te beginnen. Ik volg je nog maar enkele dagen op ig dus deze site zal ik ook nog eens rustig doorlopen met de wss leuke tips en tricks. 🙊

  1. Je bent zeker niet de enige die wat bang is in het begin hoor. We hebben ook gewoon echt niet aangeleerd om dit te gebruiken he. Er staan nog wel wat cups op, maar ik ga absoluut op zoek naar nog enkele andere modellen en merken om te testen. Stuur me gerust een pm als je hier graag nog meer over wil weten.

 2. Ik ben blij dat ik weet dat deze niks voor mij zijn, al ben ik gewoon bang om dingen in te brengen, aangezien dat vaak pijn doet en mijn bekkenbodem zo gespannen is. Ook ben ik mega onhandig, ik zie het al voor me “bloed overal”. Ik zit nog in een dilemma omtrent cups, zou het wel willen voor het milieu.

  1. Ja, in sommige situaties kunnen ze inderdaad moeilijker zijn. Wat ik je ook wel echt kan aanraden is wasbaar maandverband of wasbaar ondergoed. Ook heel goed voor het milieu.

 3. Ik zag net de win-actie op jouw instagram voor de Bloom.
  Op de foto zie ik de dolfijn-dildo van Fun Factory? Ik heb deze al bij verschillende testers gezien als ze de fabriek bezoeken. Is die enkel te verkrijgen bij een bezoek aan hun fabriek? 🙁

  1. Dat is 1 van hun allereerste modellen en die is inderdaad enkel nog maar te krijgen als je zelf naar de fabriek gaat en daar je eigen dildo mag maken. Gek dat je hem al vaak zag, want zo veel mensen hebben hem eigenlijk niet. 🙂 Is inderdaad niet zomaar te verkrijgen. Toch iets unieks in mijn collectie 😉

   1. Verschillende toy-testers (ik volg ook buitenlandse testsites) zijn al naar hun fabriek geweest en posten dan een filmpje. Loveware heeft ook deze week één geplaatst, maar weet niet of de dolfijn er in kwam. Zo’n schattige dolfijn valt ook gewoon op, ik ben een beetje jaloers op dat unieke exemplaar.

    1. Ze gooien er toch zeker niet mee, met de mensen die er al geweest zijn. 🙂 En ja, Loveware poste idd een filmpje van Club Flo ook, dat komt vanavond 19/11 op Belgische tv op VTM2.
     Ik zelf ben er als FUN Party Consulente al 2 keer geweest. Snap dat je een beetje jaloers bent, ze zijn idd erg schattig

 4. Ik zag de winactie op uw instagram. Ik heb ook een cup, het is zeker een aanrader voor mensen die tampons vervelend beginnen te vinden door het touwtje bijvoorbeeld! Je voelt hem niet als je de goede cup hebt gekocht!

 5. Ik gebruik altijd cups van Organicup maar irriteer me indd vaak aan het tuutje. Die van jou van fun cup zien er wel wat prettiger uit. Misschien toch maar die eens bestellen. Bedankt voor de tip! 👌🏻

 6. Ik had geen fijne ervaring met een ander merk van cups die ik had aangekocht, door contact op te nemen met jou na je instagramstory hierover en mijn probleem uit te leggen zijn we er toen achter gekomen dat de maat waarschijnlijk te klein was. Toen heb ik onmiddellijk deze Beppy Cup besteld and guess what?!? Vandaag toegekomen en deze zitten veel beter dan mijn vorige en ben er heel tevreden over! Dus getest en goed gekeurd!

 7. Heel interessant dit! Heb zelf ook al veel gedacht aan een menstruatiecup maar om een of andere reden komt het er maar niet van. Ik was een beetje bang om deze te gaan gebruiken, maar na deze review denk ik dat ik er eentje ga proberen! En dan ga ik voor deze omdat je er seks mee kan hebben! Ik en mijn vriend hebben meestal ook seks als ik ongesteld ben en soms is het dan een beetje messy, dit is een leuk alternatief (naast een condoom).

 8. Ik heb helemaal geen ervaring met überhaupt een cup. Maar dat maakt het niet minder interessant om te lezen. Wat ik me afvroeg is kan deze cup in combinatie van een spiraal?

  Bij sommige cups wordt dat toch afgeraden.

  1. In principe kan het bij alle cups, maar als je de cup foutief gebruikt, dan kan het schadelijk zijn. Ik heb al beide verhalen gehoord: mensen die al jaren de cup gebruiken in combinatie met een spiraal en mensen die er al meteen last mee hebben.
   Belangrijk is dat je het vacuüm altijd goed doorbreekt voor je de cup naar beneden trekt. Dan zou er geen probleem mogen zijn. Maar een 100% positief antwoord kan ik hier jammer genoeg niet geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *