Wat is dat met al die glijmiddeltjes?

Heb je het nodig?

Ik krijg heel vaak de reactie (echt extreem vaak): “Glijmiddel? Dat heb ik niet nodig, ik ben altijd super nat. ” 
Kan, absoluut, dat je (of je vriendin) altijd super vochtig bent. Maar, als dat effectief het geval zou zijn, dan krijg ik meestal ook de vraag of daar iets tegen te doen is: is namelijk super vervelend.
De meeste vrouwen zijn normaal: dat wil zeggen dat je, afhankelijk van verschillende factoren, al dan niet vochtiger bent. Geil zijn is één ding, je cyclus, je leeftijd, je inwendige vochtbalans, … zijn allemaal andere factoren die invloed hebben.

Hoewel veel mensen dus graag beweren dat ze geen glijmiddel nodig hebben, moeten we er niet onnozel over doen: mét glijmiddel is op veel momenten gewoon beter en makkelijker. Het is dus extreem handig om in je nachtkastje te hebben liggen.

Maar welk glijmiddel kies je nu?

Er zijn heel erg veel verschillende soorten glijmiddelen op de markt. Naast de verschillende soorten, zijn er ook heel erg veel verschillende merken en verschillende doeleinden. Zoveel, dat je op den duur het bos door de bomen vaak niet meer ziet!

Vandaar deze kleine gids door het glijmiddel-bos!

Om te beginnen zijn er glijmiddelen op de markt, gebaseerd op 3 verschillende basis ingrediënten.

Waterbasis:

Glijmiddel op waterbasis wordt gezien als het gezondst en het best aan te raden voor de vrouw. Dat komt omdat waterbasis, net als andere producten met als basis water, voor een deel in je huid trekken. Het is een zacht product, dat, afhankelijk van het merk, aangenaam is in gebruik.

Waterbasis is ook veilig om te gebruiken met je toys.

Het nadeel is dan weer dat waterbasis dus in je huid trekt. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat het sneller weg is en droog wordt. En als er iets is wat je net niét wil met een glijmiddel, dan is het dat het niet meer glijdt 😀

Een ander nadeel is dat er in waterbasis glijmiddelen zeer veel verschillende ingrediënten zitten en dat je meer kans hebt op een allergische reactie op één van de producten.

Glijmiddelen op waterbasis zijn over het algemeen goedkoop. De meeste merken die je zo in de supermarkt kan krijgen, zijn dan ook op waterbasis.

Een glijmiddel op waterbasis kan je prima gebruiken met condooms.

Waterbasis glijmiddel van YESforLOV

Siliconebasis:

Siliconebasis is mijn persoonlijke favoriet Silicone heeft als eigenschap dat het niet in je huid trekt. En je hoort het al aankomen: dat wil dus zeggen dat het extreem lang blijft glijden!
Het glijdt zo lang en zo goed, dat je er gewoon mee kan masseren. Handig spulletje dus.
En een leuk side effect is dat je huid er super zacht van wordt!!

Een (relatief groot) nadeel aan silicone basis is dat je het niet kan gebruiken op toys. Enfin, je kan dat wel, maar dan krijg je je toys eigenlijk nooit meer echt goed proper. En dat wil je niet… 
Er bestaat een kans dat de silicone van in je glijmiddel en de silicone van je toy (waar de meeste speeltjes van gemaakt zijn), zich met elkaar vermengen. Dan gaat de toy gewoon stuk.

Een ander nadeel is dat sommige mensen allergisch zijn aan siliconen. En vaak enkel inwendig. Op de meeste condooms zit ook silicone glijmiddel, dus je bent je er meestal wel van bewust mocht je daar last van hebben.

Silicone glijmiddelen zijn over het algemeen iets duurder, maar je hebt er ook minder van nodig.

Je kan silicone glijmiddel, ondanks wat veel mensen denken, wel degelijk veilig met condooms gebruiken.

Siliconebasis Glijmiddel van FUN Factory zelf

Oliebasis:

Persoonlijk heb ik hier weinig ervaring mee, omdat oliebasis glijmiddelen steeds minder geproduceerd worden. Dat komt omdat ze minder veilig zijn om inwendig te gebruiken bij de vrouw: er zijn best wel wat vrouwen die inwendige infecties krijgen hierdoor. Het is ook niet altijd veilig te gebruiken in combinatie met toys.

Voor je een oliebasis glijmiddel kiest, raad ik je dus aan het eerst eens even in kleine hoeveelheid uit te proberen, zodat je zeker bent dat je er geen last van krijgt.

Indien wel, dan kan je hem altijd nog gebruiken om je partner mee af te trekken 😉 (als dat een man is, uiteraard)

Verschillen binnen de soorten?

Ja, dat is dus nog een probleem: het is dus niet omdat je eindelijk hebt gevonden wat je leuk vindt, dat alle glijmiddelen op water- of silicone basis dezelfde textuur hebben.

Je hebt glijmiddelen die dikker aanvoelen en glijmiddelen die vloeibaarder zijn. En waterbasis is niet per definitie dunner!

Over het algemeen is een vastere textuur beter om bijvoorbeeld op toys te gebruiken of om mee te gaan masturberen (aftrekken dan vooral). Glijmiddelen die vloeibaarder zijn, zijn dan weer leuker om mee te gaan masseren, het hele lichaam in te smeren en zo ook de penis/vagina, zodat alles wat vochtiger wordt.

Voor ieder (en alles) wat wils dus. En eigenlijk is uitproberen de boodschap. Als je iets gevonden hebt wat je echt leuk vindt, blijf je daar ook best bij.

Al moet ik eerlijk zeggen dat ik graag verschillende soorten glijmiddeltjes heb liggen, want alles is goed voor iets anders 🙂

Wat met die speciale glijmiddelen?

Want jah… naast al deze verschillende soorten glijmiddel, heb je uiteraard ook nog al die soorten met speciale effecten!

Bij deze glijmiddelen is het belangrijk dat je de verpakking even bekijk, of dat je om hulp vraagt. Nu je weet wat het verschil is tussen water en silicone bijvoorbeeld, en eens je weet wat je leuk vindt, kan je iets uitproberen op je hand en zien of de textuur je aanstaat.

De rest kan je uiteraard niet voelen op je hand. Als je het effect van een glijmiddel dat warm of koud moet aanvoelen daar beneden, zou voelen op je huid, dan raad ik je aan het niet te kopen. Je huid is namelijk een pak minder gevoelig dan penis of vagina.

Je hebt ook anale glijmiddelen. Die zijn meestal bedoeld om de sluitspier een beetje te ontspannen en te verwijden, zodat anale seks makkelijker wordt.

Je hebt ook anale glijmiddelen die voor de helft op silicone en de helft op waterbasis zijn. Die zijn dan soms ook veilig om op anale toys te gebruiken.

Anale glijmiddel van YESforLOV

Hoe kies ik?

Het zijn allemaal kleine dingen, maar het makkelijkste is dat je voor jezelf je belangrijkste vereisten op lijst.

Bijvoorbeeld:

  • ik zoek een glijmiddel om met mijn partner te gebruiken en ook op mijn speeltjes: waterbasis
  • ik zoek een glijmiddel om met mijn partner te gebruiken: silicone (of water)
  • ik zoek een glijmiddel om vooral anaal te gebruiken en gebruik ook anale toys: waterbasis of een mix die toy-veilig is
  • Wel, je snapt het wel 🙂

Nog vragen? Je weet me te vinden 🙂

2 thoughts on “Wat is dat met al die glijmiddeltjes?

  1. Dag Miss Poppie,
    Wij hebben elkaar ooit ontmoet op een boot op de Seine, ondertussen ook weeral meer dan twee jaar geleden. Ik wou even laten weten dat ik dit een schitterende initiatief vind. Ik durf wel eens vaker beweren dat er naar mijn opinie geen enkele deftige Nederlandstalige blog bestaat over sextoys. Ik ben dan ook superbenieuwd hoe deze zich verder zal ontwikkelen. In ieder geval veel succes ermee en ik lees alvast! Dat terzijde wou ik eigenlijk nog een opmerking meegeven over deze post over glijmiddelen. Gezien de actuele populariteit om kokosolie als glijmiddel te gebruiken, heeft Funfactory zijn garantie in die zin gespecifieerd – ik ben namelijk zo’n idioot die die garantievoorwaarden ook effectief leest – dat de garantie vervalt wanneer je een oliehoudend product op hun toys aanbrengt. Op de silicone zelf kan dit geen negatieve effecten hebben, maar volgens Funfactory kan olie de plastic onderdelen van hun toys aantasten. De garantie vervalt evenwel ook voor die dildo’s die uitsluitend uit silicone bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *